Vitamín C proti stárnutí a na vitalitu
Vitamín C, odbornější nazývaný kyselina L-askorbová, patří zřejmě mezi nejznámější vitamíny a látky pro lidské tělo. Obecně se považuje za velmi důležitý stimulant imunity, ale má mnohem širší účinky. Je také velmi důležitou součástí složení tablet eSlim.
Charakteristika vitamínu C
Kyselina L-askorbová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Tento vitamín je citlivý na teplo a také na oxidaci, přičemž jde o blokátor volných radikálů. Z toho vyplývá i nejdůležitější význam vitamínu C a to antioxidační účinek na buňky.
Mezi další důležité funkce vitamínu C v organismu patří:
- regulace aminokyselin a jejich metabolismu, například L-Karnitinu
- podpora vstřebávání některých stopových prvků, například železa
- udržování pevnosti cév a jejich stěn, zejména drobných kapilár, například v oku
- vitamin je také součástí tvorby kolagenu a některých neurotransmiterů
Přestože má tento vitamín velmi důležité postavení a funkce v lidském těle, paradoxně, náš organismus si ho neumí vyrobit. Člověk je tak odkázán jen na příjem vitamínu z okolního prostředí, například ve formě ovoce, zeleniny nebo speciálních výživových doplňků.
Účinky vitamínu C
Z pohledu složení je kyselina L-askorbová součástí tablet eSlim zejména kvůli pozitivnímu účinku na buněčné stárnutí, ale to zdaleka není jediným vlivem, které na náš organismus má. V tabletách se také nachází i jako podpůrná látka pro důležitější L-Karnitin.
Pro naše tělo má vitamín C tyto důležité účinky a benefity:
Antioxidační funkce: Vitamin C je antioxidant, což znamená, že působí proti vlivu volných radikálů v buňkách. Výsledkem je tak zpomalení stárnutí buněk, což ovlivňuje i jejich lepší funkci a stav, což se projeví na fungování celého organismu.
Podpora imunity: Vitamín je samozřejmě velmi známým prostředkem pro podporu imunity. Jednak podporuje tvorbu a stimulaci protilátek, zároveň však má i pozitivní vliv na stav buněk, čímž zlepšuje jejich odolnost vůči napadení patogenními organismy.
Vliv na dásně, svaly, kosti a chrupavky: Vitamín je stejně tak důležitým stimulantem kolagenu, což je látka známá také jako pojivová tkáň ovlivňující stav a funkčnost pohybového aparátu. Kromě toho pomáhá při snížení krvácení dásní.
Pomoc při vstřebávání látek: Stejně tak je kyselina L-askorbová důležitá jako podpora a pomoc při syntéze či vstřebávání jiných látek v lidském organismu. Pomáhá na tvorbu již zmíněného L-Karnitinu, ale i na vstřebávání a metabolismus kyseliny listové.
Zlepšení odolnosti organismu: Vitamín C v dostatečné hladině zabraňuje tvorbě nadměrného počtu stresových hormonů, díky čemuž působí i na lepší mentální odolnost organismu. Stejně tak zlepšuje odolnost vůči infekcím a působí vůči nim preventivně.
Podpora stavu pokožky: Kyselina L-askorbová důležitá pro stav pokožky. Nejen, že zpomaluje její stárnutí, ale pomáhá i při redukci pigmentových skvrn na pokožce a v případě poranění nebo poškození pokožky urychluje proces hojení.
Výskyt vitamínu C v potravinách
Jednou z nejvíce přirozených forem, jak doplňovat vitamin C do svého těla, je jeho příjem v potravinách. Pokud jde o vliv na imunitu, konzumace ovoce a zeleniny je pro tento účinek dostačující. Někdy ale může být nezbytné i doplňování ve formě tablet.
Nejlepším zdrojem kyseliny L-askorbové ze všech potravin jsou:
- ovoce, konkrétně nejvíce vitamínu obsahuje tropické ovoce typu kiwi, pomeranč, citron a liči, vitamin obsahují ale i rybíz a jahody
- zelenina, kde převládají více druhů zelené a červené papriky, dobrým zdrojem jsou také špenát, petrželka a brokolice
- koření a některé specifické druhy zeleniny, zejména česnek, z koření jsou nejlepším zdrojem fenykl a kopr
Užívání, nedostatek a předávkování vitamínem C
Kyselina L-askorbová patří mezi látky, jejichž správná hladina významně zlepšuje fungování organismu. Dospělý člověk by měl za normálních okolností přijmout 75 do 90 mg vitamínu denně, v případě vyšší oxidační zátěži i víc, totéž platí v případě nemoci.
Vysoký nebo naopak nízký příjem vitamínu jsou viditelné:
- při mírném nadbytku se vitamin vyloučí močí, tělo si zásobu nedělá
- extrémně nadměrná hladina má za následek obvykle průjem a podráždění žaludku
- nedostatek se projeví na zubech, únavě a v oslabení obranyschopnosti
- pokud je příjem ve formě ovoce a zeleniny, extrémní nadbytek vitamínu nehrozí
Nejčastější a nejdůležitější otázky
To, že vitamin C patří mezi nejznámější vitamíny vůbec, s sebou přináší řadu otázek. Ty se týkají zejména jeho využití pro konkrétní situace, ale i některých praktických náležitostí ohledně způsobu příjmu vitamínu do těla.
Toto jsou otázky o vitaminu C, na které byste určitě měli znát odpovědi:
Kdo by měl vitamin C užívat nejvíce nebo zvlášť?
Z benefitů a účinků vitaminu mohou těžit především lidé s vyšším rizikem infekce nebo ti, co jsou pod vlivem výraznějších stresových faktorů. Vitamín proto nejvíce doporučuje užívat pro těhotné a kojící ženy, novorozence a také pro kuřáky.
Má užívání kyseliny L-askorbové nějaké nežádoucí účinky?
V případě dodržování denní dávky není užívání vitamínu C problémům. Pozor si však musí dávat lidé užívající antikoagulanty, antacida s obsahem hliníku a kortikosteroidy, nakolik zde je vitamin v interakci s výše zmíněnými látkami.
Může nedostatek vitamínu C způsobit nějaké onemocnění?
Výrazně a dlouhodobě nižší hladina vitaminu C bývá spojen s vyšším rizikem vzniku několika zdravotních problémů a nemocí. Jde například o anémii, šedý zákal, hormonální nerovnováhu, tvorbu žlučových kamenů, neplodnost nebo nadměrnou krvácivost.
Je rozdíl v příjmu vitamínu mezi potravinami a výživovými doplňky?
Z hlediska biologické dostupnosti na formě přijetí vitamínu C nezáleží, rozdíl mezi potravinami a suplementy není až tak velký. Optimální je obě formy zkombinovat, jídelníček by měl určitě obsahovat dostatek ovoce a zeleniny.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vrácení peněz za
neotevřená balení
v Evropě
(Slovenská republika)
doručení
balíku
při doručení
přes Zásilkovnu
produkt v nejvyšší
kvalitě