Které nezdravá jídla jsou u nás populární a zároveň škodlivé? Tímto je třeba se vyhýbat nejvíce
To, jaký typ jídel a stravy konzumujete, má velký vliv nejen na to, jak vypadáte navenek, ale hlavně na to, co se děje ve vašem nitru. Obezita či nadváha jsou jen ty nejvíce viditelné jevy, ale netřeba zapomínat ani na problémy kardiovaskulárního či trávicího systému.
Proč jsou některá jídla nezdravé a co způsobují
Potraviny a jídla mají nezastupitelnou roli pro fungování organismu a bez nich není vůbec možný život. Prostřednictvím nich se do těla dostávají všechny potřebné živiny, ať už jde o tuky, bílkoviny, cukry, vlákninu, aminokyseliny, vitamíny nebo minerály.
Úkolem potravin je dodat tělu ty látky, které potřebuje pro své fungování, přičemž ty, které jsou nepotřebné, organismus buď vyloučí, nebo uloží. Právě zde je nejviditelnější negativum nezdravých jídel, které způsobují nadměrné ukládání živin v organismu, hlavně pokud jde o tuky. Navenek se to projevuje obezitou, uvnitř například aterosklerózou.
To, proč jsou některá jídla nezdravé, má i některé jiné příčiny:
- obsahují nadměrné množství škodlivých typů látek, ať už jde o nezdravé mastné kyseliny nebo jednoduché a syntetické cukry, zejména obsažené v sladkostech
- mají nevyvážený poměr živin, například obsahují málo bílkovin a příliš mnoho tuků, nebo příliš mnoho cukrů na úkor jiných živin, tělo nedostane vše, co potřebuje
- obsahují nesprávný typ a původ živin, v případě tuků nejčastěji převládají živočišné tuky, pokud jde o sacharidy, tak ty jednoduché a uměle vyráběné
- mají příliš mnoho energie a kalorií, nakolik se servírují jako velké porce, tento faktor je jedním z těch nejčastějších, pokud jde o zmíněné „tradiční pokrmy“
- několik potraviny mají v sobě hodně soli, což je negativní z toho důvodu, že sůl zvyšuje chuť na jídlo, takže jste hladoví a potřebujete si dát i další jídlo
- obsahují některé druhy surovin, které výrazněji poškozují zdraví, ačkoli ostatek je bezproblémový, například v případě různých stabilizátorů
Pokud jde o následek konzumace takových jídel a potravin, jednorázově se to nemusí projevit nijak negativně. Problémem je však pravidelné a dlouhodobé stravování se tímto způsobem, což způsobuje řadu různých onemocnění a problémů, hlavně pokud se jedná o cukrovku, vysoký tlak, zmíněnou obezitu a nadváhu nebo onemocnění cév a srdce.
Známé a oblíbené jídla, kterým se raději vyhněte
Mezi nejznámější jídla, o kterých se obecně a dlouhodobě ví, že jsou nezdravé, patří polotovary a fast-food jídla. No bez viny nejsou ani tolik krát opěvované „jídla starých matek“, ačkoli tyto přinášejí zas jiný typ rizik, který také netřeba podcenit.
Mezi ty potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, patří:
Konzervy: Pokud máte rádi paštiky nebo i polotovary v podobě konzervovaných jídel, typicky různé těstoviny, zahuštěné omáčky a podobně, tak byste měli tento druh jídel ze svého jídelníčku co nejdříve vyloučit. Nachází se zde mnoho nezdravých mastných tuků, které se pak v těle usazují, ale i mnoho soli, která zvyšuje chuť k jídlu.
Chlazené a mražené pizzy: Polotovary jako celek jsou pro naše tělo také nezdravým typem jídla, ale nejvíce v této oblasti vynikají různé pizzy, ať už chlazené nebo zmrazené. Nejen, že obsahují hodně bílé mouky, ale i množství různých „éček“, soli, tuků a nezdravých syntetických látek, které způsobují například i obezitu.
Hamburgery a bagety: Fast-food jídla patří také do kategorie těch potravin, které rozhodně neprospívají našemu tělu a ani postavě. Nejen, že jsou z pohledu důležitých živin prakticky bezpředmětné, obsahují mnoho škodlivých látek. Jde tak o nadprůměrně velké množství tuků, cukrů a soli, jakož io různé stabilizátory.
Masné polotovary: Máte rádi škvarky, salámy klobásy, slaninu či mast? Pokud ano, zbystřete trochu více pozornost. Takové druhy masných potravin a surovin představují problém z pohledu obrovského množství kalorií a hlavně nezdravých tuků. V případě fermentovaných surovin je problémem i hodně soli.
Smažený sýr a řízek: Kdo chce zhubnout, ale mít i zdravé cévy a srdce, ten se musí vyhýbat smaženým jídlům jako čert kříži. Ještě více to platí pro smažené vepřové maso a smažený sýr. Nejen, že se jedná o těžko stravitelná jídla plné špatných tuků, ale smažením konzumujete i škodlivé látky z olejů.
Guláš: Tradiční jídlo na chatu, guláš, patří také mezi nezdravé potraviny. Je přitom jedno, z jakého masa je vyroben, každé obsahuje množství špatných tuků, které neumí naše tělo zpracovat a tak si je ukládá. Zelenina, která se zde nachází, je po převaření z hlediska živin zbytečná, o chlebu či knedlíky ani nemluvě.
Knedlík se zelím a noky: Problémem jsou i tradiční „národní jídla“, přičemž u nás se nejvíce konzumují brynzové halušky se slaninou a knedlík, zelí a vepřové maso. Čas od času si je dát můžete, ale pamatujte na to, že se zde nachází vysoký podíl nezdravých živočišných tuků, příliš mnoho mouky a jde o velké porce.
Moučníky: Poslední kategorií nezdravých jídel jsou sladkosti, konkrétně v podobě moučníků. Jde například o dukátové buchtičky, lívance, palačinky, pařené buchty, pirohy či nudle s mákem. Jednak obsahují příliš mnoho nevyužitelných cukrů, ale zároveň jde o jídla, které jsou kalorické a objemově jsou jako hlavní jídlo.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vrácení peněz za
neotevřená balení
v Evropě
(Slovenská republika)
doručení
balíku
při doručení
přes Zásilkovnu
produkt v nejvyšší
kvalitě