• eSlim® - oficiální prodejce pro Českou republiku
logo eJoy®

Jak pomáhají bílkoviny na hubnutí a které potraviny jsou na ně bohaté a nejlepší?

bílkoviny

Bílkoviny, jejich druhy, proč je potřebujeme a kolik jich přijmout

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších živin, které tělo potřebuje pro své fungování. Jsou základními stavebními bloky svalů, tkání, enzymů a hormonů.

Jelikož bílkoviny mají vyšší tepelnou hodnotu než sacharidy a tuky, organismus při jejich zpracování spotřebuje více energie, což může výrazně podpořit spalování kalorií. Potřebujeme je však také pro kůži, vlasy, kosti a jako zdroj energie.

Bílkoviny rozdělujeme na dva typy a to jsou živočišné a rostlinné. Živočišné, jak už i název říká, mají živočišný původ a patří sem zejména maso, drůbež, ryby a mléčné výrobky. Obsahují vysokou koncentraci bílkovin a pro tělo jsou lehce stravitelné. Naopak, ty rostlinné se nacházejí v rostlinných zdrojích, včetně zeleniny či luštěnin.

V bohatém množství jsou přítomny v červené fazole, hrachu, sóji ořechách i semínkách. Výhodou je, že obsahují také množství vlákniny a zdravých tuků důležitých pro celé tělo. Ideální je tedy přijímat jak živočišné, tak rostlinné bílkoviny.

Doporučený příjem bílkovin závisí na několika faktorech, včetně věku, pohlaví, hmotnosti a zejména tělesné aktivity. Obecně se doporučuje přijmout nejméně 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti, což je zhruba 12 % z celkového příjmu energie. Chcete-li hubnout bez ztráty svalů as pocitem zasycení, příjem by měl být dvojnásobný.

Jak pomáhají na hubnutí a jaké další účinky mají

Bílkoviny mají několik nepostradatelných funkcí, včetně energetické pro tělo, stavební pro svaly, kosti, kůži a vlasy a regulační pro hormony či protilátky.

Jejich vliv na hubnutí spočívá v těchto oblastech:

  • bílkoviny mají vysokou termickou hodnotu, což znamená, že tělo potřebuje více energie na jejich zpracování, což podporuje metabolismus a spalování
  • konzumace potravin bohatých na bílkoviny vede k dlouhotrvajícímu pocitu sytosti, což zabraňuje přejídání se a nekontrolovanému příjmu potravy
  • pomáhají i při budování a udržování svalové hmoty, takže svaly nechabnou, sílí, regenerují se a zůstávají metabolicky aktivní pro spalování
  • jejich dostatečný příjem podporuje trávicí systém a také regulaci tělesných procesů, což může mít také pozitivní vliv na hubnutí.

Kromě toho mají bílkoviny významný vliv na regulaci hladiny cukru v krvi a udržování stabilního energetického stavu. Mají také pozitivní vliv na trávení a celkově metabolismus. Jsou důležitou stavební látkou pro tkáně, podporují jejich výživu a stav a jsou nezbytné jako stimulátor produkce a hladiny více hormonů.

Potraviny bohaté na bílkoviny a které jsou nejlepší druhy

Bílkoviny mají v organizmu širokou škálu úkolů a jejich správný příjem je klíčem nejen pro hubnutí i celkovou vitalitu. Jejich nejlepším zdrojem jsou potraviny.

Ze všech doporučujeme zejména následující:

Maso: Masné výrobky jsou nejbohatším živočišným zdrojem proteinů. Kuřecí maso je lehké a nízkotučné, zatímco to hovězí má vyšší podíl bílkovin a železa či vitamínů B. Důležitá je však i jeho úprava, vyhýbat se třeba smažení a pečení, naopak uvařené a dušené maso je nejzdravější. V případě hovězího pozor na syrové.

Ryby: Proteiny najdete také v rybách, které kromě nich obsahují i prospěšné vitamíny, například E, případně minerály, například zinek či hořčík. Kromě toho se zde nacházejí pro hubnutí důležité esenciální aminokyseliny a zdravé omega-3 mastné tuky. Do vašeho jídelníčku doporučujeme zařadit lososa, sardinky, tuňáka a makrelu.

Vejce, mléko a mléčné produkty: Vejce jsou kompletním zdrojem bílkovin i esenciálních aminokyselin, to první platí pro bílku a to druhé pro žloutky. Pokud zvolíte mléko a mléčné produkty, jako jsou jogurty, tvaroh a sýry, najdete zde také mnoho proteinů a k tomu také minerály, například vápník, případně vitamíny skupiny B, zejména B12.

Luštěniny: Fazole, čočka, cizrna, hrách nebo sójové boby jsou skvělým rostlinným zdrojem bílkovin ve stravě. Obsahují také spoustu vlákniny a komplexní sacharidy, takže mají nízký glykemický index. Z důležitých minerálů se zde nacházejí vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a selen, z vitamínů zase vitamíny B a vitamín C.

Zelenina: Některé druhy zeleniny, například brokolice, špenát, hrášek, chřest, hlávkový salát, kapusta, obsahují také poměrně mnoho bílkovin. poměrně vysoké množství bílkovin. Kromě toho jsou tyto druhy zeleniny bohaté na vlákninu, komplex vitamínů od A, B a C přes D, E a K pro hubnutí jsou vhodné i vytvořením pocitu sytosti.

Ořechy a semínka: Dalším skvělým zdrojem rostlinných bílkovin jsou ořechy a semínka. Pokud do vašeho jídelníčku přidáte mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka a dýňová semínka, uděláte velmi dobře. Spolu s proteiny získáte i cenný zdroj aminokyselin, omega-3 zdravých tuků a minerálů.

Ostatní: K dalším druhům potravin s vyšším obsahem proteinů patří oves a ovesné vločky, tofu, quinoa, zelená superpotravina spirulina, droždí a arašídové máslo. Tyto méně známé potraviny přispívají k rozmanitějšímu příjmu bílkovin a obvykle obsahují málo kalorií, čili jejich zařazením do stravování neutrpí ani hmotnost.

Komplexní podpora hubnutí? Cvičení, pitný režim a bylinky

Kromě bílkovin a jejich podpoře hubnutí je dobré využít i dalších prostředků, které mohou doplnit komplexní působení. Jde o potlačení rizikových faktorů, zlepšení způsobu a obsahu stravování a pitného režimu a zvýšený kalorický výdej.

Komplexní podpora tak zahrnuje i tyto možnosti:

Žádný alkohol a kouření: Kouření a alkohol mají negativní vliv na hubnutí i zdraví. Alkohol je kalorický a zpomaluje metabolismus, zatímco kouření ovlivňuje energetickou rovnováhu i hladinu některých hormonů zvyšujících riziko tloustnutí. Chcete-li dlouhodobě a efektivně hubnout, musíte oba tyto faktory omezit.

Omezení nezdravých jídel: Nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, polotovary, fast food jídla nebo slané pochutiny, mají vysoký obsah prázdných kalorií, nezdravých tuků, solí a samozřejmě cukrů. Všechny tyto látky se v těle ukládají, zhoršují trávení, zvyšují objem tukových zásob, zpomalují metabolismus a způsobují přibírání.

Voda a zdravé šťávy namísto kalorických nápojů: Namísto pití kalorických nápojů, jako jsou limonády, džusy s vysokým obsahem cukru nebo energetické nápoje, je vhodné sáhnout po vodě. K tomu přidejte čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy, například jablečnou, okurkovou nebo pomerančovou a máte hotovou vitamínovou bombu.

Stravování 5 krát denně: Jídelníček je jedna věc, ale způsob stravování druhá. Stravování 5krát denně je důležitým faktorem při hubnutí a udržování metabolismu. Jídlo rozdělené do více menších jídel během dne udržuje stabilní hladinu energie, zabraňuje přejídání se, podporuje lepší vstřebávání živin a podporuje termogenezi.

Komplexní a dlouhodobý pohyb a cvičení: Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje metabolismus, dlouhodobě spaluje kalorie a pomáhá udržovat zdravou váhu. Aerobní cvičení typu běh či kolo, silový trénink s činkami, intenzivní trénink typu HIIT nebo crossfit a k tomu pravidelná chůze alespoň 3krát týdně jsou klíčem k úspěchu.

Omezení stresu a více spánku: Stres může ovlivnit hormonální rovnováhu a metabolismus, zatímco nedostatek spánku může vést ik nadměrnému přejídání. Snažte se proto najít způsoby, jak tyto dva faktory ovlivnit, například meditací a jógou ve spojení s pravidelným spánkovým režimem a spánkem alespoň 8 hodin denně.

Přírodní spalovače: Některé bylinky a koření obsahují složky, které mohou stimulovat metabolismus, termogenezi a zvýšit spalování kalorií. Z koření doporučujeme zázvor, kurkumu, kajenský pepř, skořici chilli, z bylin jsou nejlépe zelený čaj nebo divoký pomeranč. Využít je lze v přirozené formě i hotových produktů.

Výživové doplňky: Výživové doplňky jsou často používány při hubnutí, ale důležité je, aby měly komplexní složení a účinky. Obsahují-li spalovače tuků, aminokyseliny, extrakty bylin a koření či podpůrné vitamíny, je to nejlepší možná volba. Jejich výhodami jsou volná dostupnost, ověřené složení a dlouhodobé užívání bez nežádoucích účinků.

Nejčastější dotazy o bílkovinách a jejich vlivu na hubnutí

Lidé, kteří se zabývají hubnutím a zlepšováním svého zdraví, mají mnoho otázek týkajících se bílkovin a jejich vlivu na zdraví, hubnutí či budování svalů. Vidět to i na internetových fórech a diskusích v příspěvcích nebo dotazech.

Mezi nejvíce řešené dotazy a otázky k tématu patří:

Jsou lepší rostlinné nebo živočišné bílkoviny?

Obě formy bílkovin mají své výhody a nabízí různé živiny. Rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny, ořechy a semena, jsou bohaté na vlákninu a obsahují méně nasycených tuků. Živočišné zdroje, jako maso, ryby a mléčné výrobky, obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a jsou bohaté i na esenciální aminokyseliny.

Dá se bílkovinami předávkovat a jsou nějaká rizika?

I když tomu tak na první pohled nemusí vypadat, nadměrný příjem bílkovin může mít některé negativní účinky. Rizika zahrnují zejména přetížení ledvin, problémy s trávením, zvýšenou tvorbu močoviny a v krajním případě otravu dusíkem. Důležité je dodržovat doporučený denní příjem bílkovin a nedělat z nich všelék na hubnutí.

Jaký způsob úpravy masa či ryb je nejzdravější pro hubnutí?

Nejzdravější způsoby úpravy masa a ryb zahrnují vaření, dušení, pečení na grilu nebo pečení v troubě bez oleje pro zachování živin. Je také důležité odstranit viditelný tuk a kůži z masa před jeho přípravou. Při vaření ryb je lepší vybrat si druhy s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou losos, sardinky či tuňák.

Jak pomáhá na hubnutí kromě bílkovin vláknina?

Vláknina je důležitým faktorem a to hned z několika důvodů. Prvním je, že přispívá k pocitu sytosti, což snižuje chuť k přejídání se. Kromě toho vláknina pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což redukuje touhu po sladkém jídle. Třetím je fakt, že vláknina podporuje zdravé trávení a pravidelnou funkci vylučování.

Které typy látek jsou v potravinách naopak nezdravé?

Potraviny mohou obsahovat také nezdravé živiny, zejména přidané a jednoduché cukry, nasycené nezdravé tuky, emulgátory a vysoký obsah sodíku. Velký příjem těchto látek může způsobit obezitu, srdeční onemocnění, zpomalení metabolismu a trávicí potíže. Často jsou obsaženy ve sladkostech, slaných pochutinách a fast food jídlech.

Jak fungují přírodní doplňky a jaké mají účinky v praxi

Každý přistupuje k hubnutí vlastní cestou. Někdo zkouší diety, hladovění nebo extrémní cvičení, ale stabilnější cestou jsou dlouhodobé a komplexní změny, včetně vyššího příjmu bílkovin. K efektivnímu doplnění jejich účinku se hodí i přírodní doplňky.

Mají výhodnou formu, dostupnost i způsob užívání:

  • jsou volně dostupné bez potřeby lékařského předpisu či vyšetření, což vám zaručuje snadný a rychlý nákup, klidně i přímo z domova
  • nacházejí se v nich přírodní látky, hlavně bylinné extrakty, minerály, aminokyseliny a vitamíny, takže jsou bezpečné a bez rizika vedlejších účinků
  • mají přesné a jednoduché dávkování, většinou jsou v podobě perorálních kapslí nebo tablet, které se užívají denně a můžete tak činit i více měsíců.
  • jejich složení je laboratorně ověřeno a certifikováno Úřadem veřejného zdravotnictví a pro váš organismus jsou všechny jejich látky přirozené.

Využití doplňků přináší celou řadu výhod a jednou z nejvýraznějších je komplexní působení na hubnutí. Jejich cílem je totiž docílit snížení hmotnosti přirozenou a zejména dlouhodobou podporou metabolismu, spalování uložených tuků, podpory termogeneze či snížením nadměrného hladu. To vše přírodně a bez syntetických látek.

eSlim® speciálně pro hubnutí a ke snížení nadměrného hladu

Příkladem jedinečného doplňku, který se výrazně odlišuje od ostatních produktů, je eSlim®. Značka je na trhu již více než 5 let a je určena pro muže i ženy.

Vyznačuje se širokou účinností, cenovou dostupností a 100% přírodním složením. Její užívání poskytuje příležitost těm, kteří usilují o pozitivní změny v hubnutí a to dlouhodobě bez jojo efektu. Má podobu kapslí s jednoduchým užíváním.

eSlim® nabízí účinky v následujících oblastech:

  • optimalizuje metabolismus, aby efektivněji využíval živiny
  • účinně reguluje apetit, čímž snižuje touhu po nadměrném hladu
  • podporuje rozklad uložených tuků a jejich rychlejší spalování
  • snižuje ukládání tukových zásob a zvyšuje výkonnost
  • stimuluje termogenezi, čili vytváření energie z trávení potravin

Doplněk je schválen ÚVZ ČR a má ověřené složení. Obsahuje precizně vybrané a kvalitní extrakty z rostlin, jako Citrus aurantium, Zelený čaj a Guarana, které jsou doplněny o kofein, extrakt z chilli, aminokyselinu L-Karnitin a vitamin C. Užívání je každodenní, doporučené dávkování je 2 kapsle ráno a 2 kapsle fyzickou aktivitou.

Díky této jedinečné kombinaci se minimalizují vedlejší účinky, čímž je eSlim® vhodnou volbou i pro dlouhodobé a úspěšné hubnutí. A to nejlepší na tom? Můžete si jej objednat přímo z domova přes oficiální online obchod na stránce značky.

Závěrečné shrnutí s bílkovinami a jaké jsou zkušenosti z praxe

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších živin pro tělo, a to nejen při budování svalů nebo pro stavební funkci či funkci doplňování energie, ale také při hubnutí. Jsou totiž zdrojem fyzické síly a podporují regulaci mezi hladem a nasycením.

Mají vyšší a dlouhodobější termickou účinnost než tuky a sacharidy, což znamená, že tělo spotřebuje více energie na jejich trávení a přeměnu přes metabolismus.

Ze zkušeností vyplývá i to, že je důležité, abyste si zabezpečili dostatečný příjem bílkovin nejen z živočišných, ale také z rostlinných zdrojů. Živočišné produkty, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky a vejce, jsou bohaté i na důležité esenciální aminokyseliny, železo a některé vitamíny, ale zároveň mnohé z nich obsahují i příliš mnoho tuku.

Na druhou stranu, rostlinné zdroje, jako jsou luštěniny, quinoa, tofu a ořechy, obsahují také bílkoviny, ale také některé důležité vitamíny a minerály, které se v těch živočišných nenacházejí. Výhodou je, že v nich nejsou téměř žádné tuky.

Kromě příjmu bílkovin je však třeba pojmout hubnutí širší a to včetně využití přírodních spalovačů tuků a účinných bylin, aminokyselin či vitamínů. V tomto je jednoznačně nejlepší volbou doplněk eSlim®, který obsahuje právě takové koncentrované a komplexní složení. Koupit si ho umíte volně a užívat klidně i více měsíců!

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Certifikované

Úřadem veřejného
zdravotnictví

Garance

vrácení peněz za
neotevřená balení

Vyrobené

v Evropě
(Slovenská republika)

Diskrétní

doručení
balíku

Doprava zdarma

při doručení
přes Zásilkovnu

100% přírodní

produkt v nejvyšší
kvalitě